HEt proces

Wat we doen

Het broedproces


De meeste Nederlanders eten weleens kip., maar waar komt dit heerlijke stukje vlees nou eigenlijk vandaan?
Bij Kuikenbroederij Morsink komt het kuiken uit het ei, maar voor het zover is vindt er bij ons eerst een nauwkeurig proces plaats.
Allereerst worden de broedeieren opgehaald bij vermeerderingsbedrijven. Daar legt de kip haar ei.
Eenmaal bij ons aangekomen worden de eieren overgeschoven in speciale voorbroedkarren waarna ze worden ontsmet.Vervolgens worden de broedkarren in een voorbroedmachine geplaatst. De eieren zullen hier 18 dagen liggen en worden elk uur gekantelt om het kuiken goed in het midden van het ei te laten groeien.Deze voorbroedmachines zijn volledig computergestuurd en alles kan dan ook nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

Na 18 dagen worden de eieren geschouwd. Een speciale selecteermachine kijkt of de eieren bevrucht zijn. De onbevruchte eieren waarvan de kiem is afgestorven worden eruit gehaald en de goede eieren worden overgelegd in uitkomstbakken.
Hier zullen de eieren drie dagen in liggen waarna het kuiken uit het ei zal komen. Dit alles gebeurd in een nabroedmachine. Na in totaal 21 dagen komen de kuikens uit het ei. Dit is erg intensief voor het kuiken en deze is daarna dan ook volledig uitgeput.
Een dag later worden de kuikens geselecteerd, geteld en in kratten verpakt. Ook worden eventueel de kuikens met spray tegen IB gent. Daarna worden ze per vrachtwagen naar de vleeskuikenhouder gebracht.
Hygiëne speelt bij ons een zeer grote rol waardoor wij kwalitatief hoogwaardige kuikens kunnen leveren.

Bij de vleeskuikenhouder zullen de kuikens 6 weken verblijven in een diervriendelijke omgeving met voldoende ruimte.Broederij Morsink
Broederij Morsink

Broederij Morsink
Broederij Morsink